zaterdag 26 januari 2013

Roofvogels: Torenvalk,Buizerd en ransuilen

Ik loop weer hopeloos achter op mijn blog. Alleen maar fotograferen en geen tijd om een fatsoenlijk blogje te maken. Dit jaar diverse keren naar wat Ransuilen-stekken geweest, op pad geweest om Buizerds te fotograferen, en van de week had ik mazzel om Torenvalken mooi te fotograferen. Ik begin met de Torenvalken, omdat ik dit zelf zo`n gave serie vind. Ik heb ze al eerder op mijn facebook pagina geplaatst, maar ik vond ze daar achteraf toch te geel: Het was het laatste middag-zonnetje, maar mijn camera bleek op zonnig te staan,waardoor ik ze wel erg geel geworden vond. Dus even opnieuw door photoshop, en de instellingen aangepast. Ik was naar de Uitkerkse polders geweest in België. Prachtig gebied waar veel buizerds,Torenvalken,Patrijzen maar ook Velduilen zitten!( die heb ik helaas die dag niet gezien)Ik reed langs een slootje, en zag uit mijn ooghoek iets op het ijs. Het bleek een Torenvalk die een Waterhoen had geslagen! Snel de auto aan de zijkant van de sloot, rijstzak op het raam, en kijken wat er gebeurde......Ik heb er zeker 45 minuten gestaan
Hier leefde de waterhoen nog. Een rot gezicht om te zien...je zag het allerlei stuiptrekkingen maken, maar zijn lot was natuurlijk al lang beslist.

Darn!.....euh darm...taai goedje zeg zo`n Waterhoen:


Die ingewanden blijven ook een beetje aan je bek kleven zeg...:


Best vermoeiend zo`n grote maaltijd, af en toe moet je dan ook even uitrusten:


Misschien leg ik m beter even een half metertje verder....ja goed plan:


Toen bleef de torenvalk minuten lang doodstil zitten. Ik begreep het niet, ik dacht eerst dat hij mij gezien had, maar dat bleek niet het geval te zijn. Blijkbaar had hij de concurrent gezien (ik niet), en die dacht ook een lekker maaltje te krijgen! Hier zie je hoe het vrouwtje de prooi probeert te beschermen voor het mannetje!:


Hee, schuif eens op, ik wil ook een stukkie!Hier ze je wel heel mooi de verschillen tussen het mannetje torenvalk en het vrouwtje Torenvalk:


Hier was het mannetje, links, nog steeds aan het proberen of hij ook een piece of the action mocht:

Nog even kibbelen met elkaar, maar het vrouwtje stond toch echt haar prooi af aan het mannetje. Die droop af en nam genoegen met wat vlees wat verderop op het ijs nog lag, en ging daarna op een paaltje zitten enkele meters verderop...


Man...die darmen zijn echt bijna niet weg te krijgen! Ze had er echt minuten voor nodig om het weg te krijgen...Daarna zag je dat ze helemaal vol zat. Niet gek, want 70% van het beestje was inmiddels verdwenen! Ik voelde dat ze er vandoor zou gaan, en zat al klaar voor een mooi vliegbeeld, maar helaas, dat ging te snel...je kunt niet alles hebben.Wat gaaf om te zien was dit zeg.


De week ervoor ben ik op zoek gegaan naar Buizerds ( in Noord-Holland). Ik heb zelden zovvel geluk gehad..: ze bleven gewoon zitten op een meter of 5 Ok, dat heeft natuurlijk met de kou te maken, maar dan nog vliegen ze vaak toch weg. Was hartstikke gaaf om te zien en te fotograferen! Een kleine impressie van de Buizerds:


Eigenlijk waren we op weg naar wat ransuilen toen we bovenstaande Buizerds aan het fotograferen waren, dus daar ook nog even langs. Hij zat prachtig in een conifeer:oogjes open,beeldvullend,goed licht..wat wil je nog meer:

Een paar dagen eerder had ik ze alleen gespot in de berkenbomen. ook leuk, maar ietsje minder fotogeniek, maar mij hoor je niet klagen hoor!Op een andere plek, een paar dagen eerder, had ik ze ook al gevonden. Deze foto`s zijn met een miezer regentje genomen,slecht licht, en de bomen zijn wat druk. Maar toch om de serie een beetje compleet te maken, post ik ze er toch even bij. Ik hoorde overigens gisteren dat er 16 ransuilen in mijn eigen woonplaats gespot waren! En ja hoor, op nog geen kilometer van mijn huis zag ik ze zitten. Te slecht weer vandaag, maar van de week even kijken of die ook nog op de foto willen.


Ik vergeet bijna nog deze foto van dit torenvalkje in de sneeuw te plaatsen. Gewoon hier in de polder van Zoetermeer,begin Januari genomen.

Dat is toch best een aardig begin van 2013... Ik heb nog veel meer gefotografeerd..zal mn best doen om die ook binnenkort nog even te plaatsen...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...